De Enclave (2002)

 

 

| Film | Cast & Crew | Prijzen | DVD |

 

 

Nederland

Première

14 april 2002

Duur

ca. 150 min. (3 afl.)

Genre

Oorlog / Drama

Productie

All Yours Film

VARA

Rolf Koot

Regie

Willem van de Sande Bakhuyzen

 

Cast:

Ramsey Nasr - Ibro Hadzic

Johan Leysen - George Terhoef

Frank Lammers - Darko Bokan

 

Taal

Nederlands / Engels / Duits

Synopsis:

Afl. 1: Halszaak

Ibro, tolk bij het Joegoeslavië Tribunaal, werkte tijdens de val van Srebrenica voor Dutchbat, Waar hij getuige was van de deportatie van zijn familie. All Yours Film In de jaren na dit drama heeft hij een nieuw leven in Nederland op weten te bouwen met Dutchbatter Sandra die een kind van hem verwacht. Dan wordt hij op een dag op het Joegoslavië Tribunaal geconfronteerd met Darko Bokan, een aangeklaagde sergeant die volgens Ibro de dood van zijn familie op zijn geweten heeft. Darko wordt echter wegens gebrek aan bewijs vrijgesproken. Ibro begaat een wanhoopsdaad… hij gijzelt Darko in het gebouw van het Tribunaal.

 

Afl. 2: Het Verhoorhuis

Ibro probeert Bokan tot een bekentenis te dwingen. Bokan weigert, maar wordt wel opnieuw geconfronteerd met de ware toedracht van de door hem begane gruwelijkheden. In dezelfde bunker van waaruit de Nederlandse regering ooit geprobeerd heeft de val van de enclave te voorkomen, komt een crisisteam bijeen. Eén van de leden is de destijds verantwoordelijke Minister van Defensie George Terhoef. Dan verzoekt Ibro om Bokan in te ruilen voor Terhoef.

 

Afl. 3: In de Grond

Vier jaar later reist ex-minister Terhoef, als lid van een Eurodelegatie die toeziet op de wederopbouw van Bosnië, samen met zijn vrouw Ilse en dochter Tara naar Srebrenica. De trip loopt uit op een nachtmerrie. Als dochter Tara op een dag verdwenen is, moet Terhoef dezelfde kwellende onzekerheid ondergaan als de duizenden slachtoffers van de oorlog.